Web
Analytics
Home » Meer achtergrond informatie

💚 Meer achtergrond informatie 💚

De Nederlandse vertaling van een artikel van Dalida

Er is veel informatie te vinden op het internet over achtergronden van Rescue werk in het algemeen en van Dalida in het bijzonder.

 

Hieronder de Nederlandse vertaling van een artikel dat Dalida Kozlic pucliceerde op WordPress in 2018.

Zie hier de link naar het originele artikel:

https://dalidaanimalrescue.wordpress.com/2018/11/26/responsibilities-of-animal-rescuers-there-is-no-place-for-failure/amp/?__twitter_impression=true

 

Verantwoordelijkheden van dierenredders

Er is geen ruimte voor mislukking

 

Samengevat is dat NGO's, reddingswerkers, activisten en gewone mensen een manier hebben moeten vinden om zoveel mogelijk dieren te redden. Vanwege deze vreselijke en paradoxale situatie zijn er in Bosnië veel particuliere onderkomens - kennels - genaamd "pensions" gebouwd. Redders zijn gedwongen, tegen hoge financiële kosten, om hun geredde dieren naar deze pensions te brengen, omdat ze niet veel honden thuis kunnen houden. Veel reddingswerkers hebben hun huizen in feite omgebouwd tot schuilplaatsen, maar de moeilijkheden hier zijn enorm en er is een beperkt aantal dat ze kunnen houden. Als een Bosnische hulpverlener een gewonde of mishandelde zwerfhond of -kat aantreft, moet hij alle verantwoordelijkheid nemen om het dier te redden: hij moet de hond of kat  naar de dierenarts brengen en de dierenartskosten en de kosten van pensions betalen om de levens van deze zwerfdieren te redden. Dit is de enige manier om zwerfhonden en -katten in dit land te redden, en toch zijn al deze dingen eigenlijk de plicht van de Bosnische autoriteiten.

Maar niet alleen doen reddingswerkers het werk van de autoriteiten, velen van hen worden zelfs aangevallen door de Bosnische autoriteiten, want elke keer dat een redder het leven van een zwerfdier redt, verhindert de redder dat de autoriteiten dat dier vangen en vervolgens doden – wat betekent dat ze voorkomen dat ze geld in hun eigen zak steken.

Bosnische autoriteiten gebruiken openbare hondenopvangcentra en hondenvangdiensten om geld uit de begroting wit te wassen door zwerfdieren te doden en vervolgens geld in de zak te steken dat in feite bedoeld is voor voedsel en veterinaire diensten voor deze dieren. Hoe meer honden de reddingswerkers redden, hoe minder dieren de autoriteiten kunnen gebruiken bij deze illegale activiteiten om geld te verdienen.

 

 

Na 15 jaar reddingswerk en honderden geredde en geadopteerde dieren, kan ik je vertellen dat het runnen van een dierenopvang geen gemakkelijke taak is. Er zijn elke dag een duizelingwekkend aantal dieren dat hulp nodig heeft en als een redder al dan niet kan ingrijpen, is het vaak een zaak van leven of dood voor het dier. Mensen vertellen me vaak dat ze geen dierenasielen in Bosnië kunnen bezoeken omdat ze daar verdrietig van worden. Dierenasielen maken Bosnische reddingswerkers ook verdrietig, maar we laten onze emoties niet in de weg staan ​​om levens te redden. We begrijpen dat we ze niet allemaal kunnen redden, maar we kunnen en zullen een verschil maken. Alleen hebben reddingswerkers veel tranen gehuild om dieren die ze niet hebben kunnen redden. Maar ze staan ​​de volgende dag op en gaan weer de ring in terwijl ze vechten voor die wezens die niet voor zichzelf kunnen spreken.

Het aantal levens dat we kunnen redden wordt bepaald door de hoeveelheid ingezamelde fondsen en elke adoptie is een overwinning en een vreugde. De verantwoordelijkheid van de dierenredders is enorm. Duizenden levens zijn afhankelijk van ons en ons vermogen om plaatsen te vinden om ze veilig te houden, veterinaire zorg te bieden en voor altijd een huis te vinden. De verantwoordelijkheid om het leven van een wezen te redden is de grootste verantwoordelijkheid ter wereld. Als we niet de juiste zorg bieden aan geredde dieren, redden we hun leven niet. Er is een beroemd citaat dat zegt: "Bij het redden van dieren verloor ik mijn verstand, maar ik vond mijn ziel". Dit is een absolute waarheid. Redding is geen werkwoord, het is een belofte die elke redder dieren geeft.

 

Je moet ervoor zorgen dat alle acties die je onderneemt in het belang van de dieren zijn, en wanneer je in Bosnië woont, is het erg moeilijk om de beste oplossingen te vinden als je het leven van een hond of kat wilt redden. Redders worden vaak gedwongen te kiezen tussen het redden van levens en het vinden van financiën om de pension kosten en veterinaire zorg te betalen die nodig zijn voor hun bestaande reddingen. Maar het is een prijs die we allemaal betalen voor de situatie in ons land.

Reddingswerk stopt niet zodra een dier uit een doodssituatie is. Het is belangrijk om met elk dier de tijd te nemen die nodig is en ervoor te zorgen dat alle juiste stappen worden genomen om een ​​liefdevol, permanent thuis te vinden. Het redden van dieren is een zeer stressvolle onderneming. De zorg voor hen vereist 24 uur per dag, 7 dagen per week werk en er is enorme extra  stress vanwege de fondsenwerving die nodig is om het werk te doen en de dieren veilig te houden. Fondsenwerving is bijna een fulltime baan.

Het is belangrijk de hoeveelheid zorg en inzet die nodig is om dieren in Bosnië te redden niet te onderschatten. Als redders weten we dat elke keer dat we een dier redden, de mogelijkheid bestaat dat dit dier een diepgaande impact kan hebben op het leven van één persoon. We dromen van een dag waarop onze diensten niet nodig zullen zijn, waar er een liefdevol huis wacht op elke hond en kat in de wereld.

 

Dalida Kozlic

2018